De Rubenskapel in de spotlights

20.12.2021

De Grafkapel van Rubens mag zich de eerste winnaar van de erfgoedchallenge noemen. Daardoor krijgt de restauratie van de Sint-Jacobskerk in Antwerpen alweer een extra dimensie. 

De Rubenskapel, de laatste rustplaats van de wereldwijd gevierde schilder, is een even betoverend als uniek barok ensemble in de Antwerpse Sint-Jacobskerk. Het 17de-eeuwse interieur bestaat uit een monumentaal marmeren altaar met als blikvanger Peter Paul Rubens’ schilderij Madonna omringd door heiligen (ca. 1630). De opstelling wordt bekroond met een Mariabeeld van zijn leerling Lucas Faydherbe. Deze kunstwerken hebben dringend nood aan een behandeling. In maart van volgend jaar biedt zich bovendien een unieke gelegenheid aan: de kapel wordt ontruimd voor de renovatie van de oostzijde van het kerkgebouw. Dan verhuist de Madonna omringd door heiligen, een weergaloos topstuk in nood, naar het KIK voor restauratie. Het verloop van de behandeling zal met alle liefhebbers worden gedeeld, zodat het schilderij tijdens de sluiting van de kerk op een uitzonderlijke manier zichtbaar blijft. Vanaf de heropening van de Sint-Jacobskerk in de zomer van 2024 zal iedereen deze parel opnieuw in topconditie kunnen bewonderen, en dat vele generaties lang.

Wij zijn alvast vereerd om deze topstukken in samenwerking met het KIK te mogen uitvoeren!

Wil je meer weten over de restauratiewerken en de geschiedenis van deze monumentale kerk? Breng dan zeker een bezoek aan de tentoonstelling in de kerk of lees verder op https://lnkd.in/ewMvXtS7.

Vrt nieuws, 02/12/2021

Gazet van Antwerpen, 01/04/2022