Voorjaarslezing de Opera van Gent

20.02.2023

De dienst Stadsarcheologie & Monumentenzorg Gent organiseert op zondag 5 maart om 10u30 zijn eerste voorjaarslezing van 2023, genaamd "De Gentse opera. Een decor van duizend en één nachten".

In deze lezing wordt het uitgebreid bouwhistorisch onderzoek van de opera uitgelicht, alsook het kleurenonderzoek naar onderliggende afwerkingslagen in de operazalen.
De lezing wordt gegeven door Daan Declercq (bouwhistoricus en erfgoedonderzoeker, Steenmeijer Architecten bv) en Ann Verdonck (bestuurder van Fenikx bv).

De opera van Gent is een architecturaal meesterwerk uit 1840, ontworpen door de Gentse stadsarchitect Louis Roelandt en de Parijse decorateurs Philastre en Cambon. In het kader van de geplande restauratie en renovatie van de Gentse opera wordt er, letterlijk en figuurlijk, onderzoek gedaan naar de verschillende lagen van dit iconische gebouw. Het exterieur van de opera is sinds de bouw nauwelijks gewijzigd, maar het interieur is een ander verhaal. Via archief- en stratigrafisch onderzoek werd het al snel duidelijk dat het interieur meerdere malen werd overschilderd. Onder de beige en bruine verflagen schuilt een kleurrijk en fris decor van Philastre en Cambon dat werd omschreven als “un palais des mille et une nuits”.

Om meer zitplaatsen te garanderen, wordt de lezing gegeven in de schouwburg van het NTGent op het Sint-Baafsplein. Aarzel niet om je in te schrijven!