Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk

Mechelen

Opdrachtgever Stad Mechelen
Periode 2018-heden
Status In uitvoering
Omschrijving

Tussen de 14de en 17de eeuw werd aan de linkeroever van de Dijle te Mechelen de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk gebouwd. De 71 meter hoge westtoren vormt al eeuwen lang een baken voor de omgeven stadsbuurt. De kerk beschikt over een zandstenen parement, grotendeels afkomstig uit Dielegem en Steenokkerzeel. In de late namiddag zorgen de 20ste eeuwse glasramen (vervangers van vernietigde 19de-eeuwse ramen) voor een bijzondere lichtinval. De Brabants gotische kruisbasiliek werd namelijk over de eeuwen heen meermaals beschadigd vanwege talrijke plunderingen, stormwinden en bombardementen.

BEHEERSPLAN 

In 2018 werd Steenmeijer architecten aangesteld voor het opstellen van het beheersplan van de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk om een visie op te maken over de toekomstige restauratiedossiers. 

DOSSIER IN UITVOERING

Heden vindt een exterieurrestauratie plaatst van de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk in Mechelen. Alle loden gootbekleding worden namelijk vervangen naar een koperen bakgootdichting en worden dakwerken uitgevoerd aan de traptorens van het transept. Dit omvat onder meer het controleren en plaatselijk herstellen van de dakstructuur en leien dakbedekking. Via klimbeugels, klim- en ladderhaken wordt de toegankelijkheid van de hellende daken verbeterd. Tevens waren de dakornamenten toe aan een opfrisbeurt. Tot slot wordt voegwerk vervangen waar nodig, vochtproblemen aangepakt en de gevel plaatselijk gereinigd.

Deze werken gingen van start op 01/03/2022. In tussentijd is de zuidwest zijde van de middenbeuk reeds gerestaureerd. Heden wordt er verder gewerkt aan de zuidelijke zijbeuk en zuidoost zijde van de middenbeuk. Het einde van de werken wordt geschat op eind 2022.

TOEKOMSTIGE DOSSIERS

Exterieur: dakwerken west- en vieringtoren
Exterieur: restauratie glas-in-loodramen
Interieur: elektrische installatie en verlichting