Sint-Pieterskerk

Puurs

Opdrachtgever Kerkfabriek Sint-Pieter
Periode
Status In uitvoering
Omschrijving

De Sint-Pieterskerk kent drie belangrijke bouwfasen: de late middeleeuwen met de bouw van de viering en het koor in gotische stijl, de periode 1665-1689 met de oprichting van de 65 meter hoge barokke toren en 1742 met de constructie van het huidige middenschip en de zijbeuken in classicistische stijl.

In 1974 werd de kerk beschermd als monument. Dit gaf de aanzet tot enkele herstellingswerken die uitgevoerd moesten worden. Tussen 1975 en 1979 werden alle daken grondig hersteld, in 1985 gingen de werkzaamheden aan de buitenkant van start en in 1988 werden de werken aan het interieur voltooid. Tussen 2002 en 2009 restaureerde Steenmeijer architecten het meubilair. 

RESTAURATIE 

De werken zullen voornamelijk plaatsvinden aan de kerktoren. Herstellingen en reinigingen worden aan de daken, de zolder, de gevels en de binnenzijden van de toren uitgevoerd. De toegankelijkheid van de zolders en de toren wordt geoptimaliseerd en er zal een beiaard opgesteld worden in de lege klokkenruimte waardoor de toren fysiek ontsloten zal worden. 

  • Fase 1: restauratie van exterieur van geleding 4 t.e.m. 9 en volledige restauratie torenspits.
  • Fase 2: restauratie van exterieur van geleding 1 t.e.m. 3 en interieurrestauratie van de toren (incl. verbetering toegankelijkheid).

BEHEERSPLAN

In 2016 is het beheersplan voor de Sint-Pieterskerk in Puurs goedgekeurd en terug te vinden op de website van het agentschap Onroerend Erfgoed.