Snijders&Rockoxhuis

Antwerpen

Opdrachtgever KBC Bank nv
Periode 2016-2018
Status Opgeleverd
Omschrijving

Snijders & Rockox

Het is 1603. Nicolaas Rockox (1560-1640) is burgemeester van Antwerpen en een grote kunstliefhebber. Samen met zijn vrouw Adriana Perez neemt hij zijn intrek in het stadspaleis ‘Den Gulden Rinck’ in de Antwerpse Keizerstraat. In 1622 krijgen ze nieuwe buren. Het zijn schilder Frans Snijders (1579-1657) en zijn echtgenote, Margriete De Vos. Snijders is een gerenommeerd schilder van stillevens, dierenstukken en jachttaferelen. Zijn succesrijke carrière staat hem toe om de patriciërswoning ‘de Fortuyne’ te kopen, vlak naast het huis van Rockox. De kunstliefhebber en de kunstenaar kunnen het al snel goed met elkaar vinden.

Een vernieuwd museum

In 1949 wordt het huis van Rockox eigendom van de vzw Artiestenfonds. Het  stadpaleis wordt ingericht als museum. In 1970 koopt de toenmalige Kredietbank – vandaag KBC – het Rockoxhuis. De Kredietbank sticht vervolgens de vzw Museum Nicolaas Rockox. Het pand wordt gerestaureerd en gebruikt als tentoonstellingsruimte voor het werk van grote namen als Pieter Paul Rubens en Antoon van Dyck.

In 2016 beslist KBC om ook de aanpalende woning van Frans Snijders open te stellen voor het publiek en in te richten als museum.

Het samenvoegen van de twee historische woningen opent nieuwe deuren. Voor de inhoudelijke invulling van het museum, maar ook voor het vernieuwen en het moderniseren van het museumparcours. Steenmeijer architecten wordt als restauratie-expert aangesteld om het nieuwe museum uit te bouwen, met respect voor de historische waarden.

Het project is een totaalrestauratie, waarbij beide woningen eerst bouwtechnisch opnieuw helemaal in orde worden gebracht. Daarna krijgt de museale reorganisatie vorm. De inkom- en ontvangstbalie worden verplaatst. en er komen enkele nieuwe museumzalen in het Rockoxhuis. Bovendien worden er nieuwe  binnenklimaatinstallaties geïnstalleerd en  een integraal toegankelijk museumparcours uitgestippeld. Zo komt er een plateaulift in de inkomhal.

In de kelder is een uitgebreide vestiaire ingericht. Om de bezoeker in alle comfort het museum te laten verkennen, is de open gaanderij aan de binnenplaats nu ook voorzien van een glazen wand. De positie van de raam- en deurstijlen is bovendien zo gekozen dat die een minimale impact hebben op het beeldbepalende karakter van de intieme binnentuin.

Naast de werken aan het interieur worden ook de daken en de gevels van beide woningen gerestaureerd. Op de daken wordt bijvoorbeeld een veilige en vlotte toegankelijkheid verzekerd door het plaatsen van nieuwe ladderhaken, ankerpunten en leeflijnen.

Het ontwerp voor de museale opstelling is van de hand van Bailleul Ontwerpbureau uit Gent.

In samenwerking met
  • Ingenium NV voor de technieken.
  • Bailleul ontwerpbureau voor de scenografie.