Stadsfeestzaal

Antwerpen

Opdrachtgever VME stadsfeestzaal en B577 beheer
Periode 2022
Status Opgeleverd
Omschrijving

De Stadsfeestzaal op de Meir in Antwerpen zal tot eind 2022 verscholen liggen achter de stellingen vanwege een dak- en gevelrestauratie.

Het neoclassicistisch gebouw werd in 1909 voltooid volgens de plannen van stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen op aanvraag van het stadsbestuur. Door een ijzeren poort had men toegang tot de achterin liggende feestzaal. In 1983 kreeg het gebouw de titel als beschermd monument. In 2000 vernielde een hevige brand bijna heel het gebouw en bleef er amper nog iets van over. In 2004 startte de heropbouw en in 2007 heropende de compleet gerenoveerde Stadsfeestzaal opnieuw zijn deuren, deze keer als luxueus shoppingcenter. Er werden ook 40 appartementen en een ondergrondse garage voorzien. De glazen koepel met bladgoud, de traphal, de oorspronkelijke versieringen, beeldhouwwerken, mozaïeken, muurreliëfs, eiken parketvloer en marmer in de grote zaal zijn getrouw aan het origineel onder controle van Monumentenzorg herbouwd.

Tot op heden bepaalt dit monumentale gebouw mee het uitzicht van de welgekende winkelstraat. Daarom zullen ook tijdens deze restauratiefase alle authentieke elementen maximaal behouden blijven. 

RESTAURATIE

De werken omvatten een gevelrestauratie waarbij de natuursteen wordt gereinigd en hersteld waar nodig. De toestand van de voorgevel is niet alarmerend, maar de vele openstaande voegen in blauwe hardsteen zorgen voor veel wateroverlast in de gevel en het gebouw. Een groot onderhoud van deze voorgevel dringt zich op om exponentiële schade in de toekomst tegen te gaan. Tevens zorgen talrijke druipsporen en gipskorsten voor storende vlekken. De houten ramen, de buitendeuren op het gelijkvloers en de centrale ijzeren poort zijn te herschilderen en de blindnissen met vergulde glasmozaïeken worden eveneens aangepakt.

Vervolgens wordt de linker helft van het zinken dak hersteld en worden aan de achterzijde van het dak vijf dakvlakramen ingewerkt. Ook de gootbekledingen zijn aan vervanging toe en de schouwen worden gerestaureerd. Tijdens de dakwerken zal de onderliggende houtstructuur geëvalueerd en waar nodig hersteld worden.