CV Rutger Steenmeijer

 • Als zaakvoerder specialiseert Rutger Steenmeijer het architectenbureau vanaf 1985 volledig in monumentenzorg. Hij verhuist het kantoor van Brasschaat naar Antwerpen, waar hij verder aan een indrukwekkend portfolio bouwt. De restauraties van Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Sint-Pauluskerk in Antwerpen en het kasteel Rameyen in Gestel zijn enkele van zijn verdiensten. In 2004 wordt hij voor zijn uitzonderlijk prestaties door Koning Albert II benoemd tot Commandeur in de Kroonorde.

  Als restauratiearchitect kent hij zijn vak door en door. Hij is zowel bouwtechnisch als bouwhistorisch een expert. Zijn parate kennis en gedrevenheid maken van iedere restauratie een geslaagd project.

 • Projecten

  Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen - abdijkerk van Grimbergen - kasteel Rameyen in Gestel - exterieur Sint-Jacobskerk in Antwerpen - interieur Sint-Pauluskerk in Antwerpen - Carolus Borromeuskerk in Antwerpen - gebouwen van KBC op de Grote Markt in Brussel - de KBC-toren of 'Boerentoren' in Antwerpen - kasteel van Westerlo van de familie de Merode ...

 • Studie

  Architectuur en Monumenten- en landschapszorg aan het Nationaal Hoger Instituut voor Bouwkunst en Stedenbouw in Antwerpen.

 • Ervaring

  Gastdocent aan de masteropleiding Erfgoedstudies aan de Universiteit Antwerpen.

  Voorzitter van vzw Gorduna (vereniging van architecten en restauratiedeskundigen in Vlaanderen), de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon en de Stichting Monumentenstrijd.

  Eresecretaris van Monumentenwacht Vlaanderen vzw.

  Tot 2014: ondervoorzitter van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen van de Vlaamse Overheid en voorzitter van de eerste afdeling (monumenten, stads- en dorpsgezichten).

  2000-2007: lid van de Welstandscommissie van de Stad Antwerpen.

  1985: zaakvoerder van R. Steenmeijer & W. Vlaanderen.

  1979: overname van het architectenbureau Jos Gabriëls met Wouter Vlaanderen.

  1978: ingeschreven als architect bij de Orde van Architecten.