BP-gebouw

Antwerpen

Opdrachtgever Engetrim nv
Periode 2002 - heden
Status gevelrestauratie in uitvoering
Omschrijving

Het zogenaamde BP-gebouw werd opgericht als kantoorgebouw in de periode 1960-1963 naar ontwerp van architect Léon Stynen in samenwerking met Paul De Meyer en J. Reusens. Het is ontworpen als een vrijstaand kantoorgebouw van 12 verdiepingen in een groene ruimte. Het gebouw werd algemeen geprezen omwille van zijn uiterste lichtheid, van de gewaagdheid en originaliteit verkregen door de toepassing van de ‘hangconstructie’ en van de afwezigheid van gevelkolommen. Het bouwvolume is in zijn geheel omgeven door een ragfijn raster met genormaliseerde indelingen, zodat de lokalen op de vier gevels van een maximale inval van licht en zon genieten, en de gebruikers een onbelemmerd uitzicht hebben op de groenvoorziening en de omringende stedelijke perspectieven.

Na meer dan 50 jaar had het gebouw dringend nood aan restauratie. De restauratie van de gevels werd gestart eind 2014 en is op dit moment volop in uitvoering. De werken bestaan uit het herstellen van omvangrijke betonschade, het vervangen van de beglazing, het restaureren van het houten buitenschrijnwerk en het reinigen, herstellen en/of herschilderen van de stalen constructie met de zonwering.

Naast het dossier voor de gevelrestauratie heeft Steenmeijer Architecten ook twee verbouwingsdossiers opgemaakt. Eén dossier betreft de verbouwing van de dakverdieping, waarbij het oorspronkelijk ontwerp voor de bovenstructuur van architect Stynen als uitgangspunt genomen werd. Het andere betreft de uitbreiding van het gelijkvloers, eveneens naar oorspronkelijk ontwerp van Stynen.