Extra aandacht voor nood- en interventieplan OLV-kathedraal na brand in Notre-Dame

25.06.2019

Op 21 juni vond een overleg plaats over het nood- en interventieplan van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen. Aanleiding hiervoor was de recente brand in de Notre-Dame te Parijs. Het overleg vond plaats op initiatief van de provincie, die de kathedraal beheert, met uitzondering van de Belforttoren, die eigendom is van de stad. De kathedraal beschikt al enkele jaren over een uitgebreid calamiteitenplan, dat nu wordt aangevuld met een nood- en interventieplan. Dit plan focust op bepaalde items uit het calamiteitenplan die ook voor derden belangrijk zijn; zoals de brandweer, de provincie, de stad, …
Steenmeijer Architecten, dat instaat voor de omvangrijke restauratie van de kathedraal, zat met de andere partijen aan tafel. Naast Stefanie Reyskens, waren onder meer de gouverneur en vertegenwoordigers van de brandweer, de kerkfabriek, de stad en de provincie aanwezig.
Tijdens het overleg “werd extra aandacht besteed aan eventuele hiaten, verbeterpunten en onderdelen of elementen die een update nodig hebben. Ook werd de volledige brandbeveiligingsinstallatie nog eens in kaart gebracht. Deze goede samenwerking werpt zeker haar vruchten af ter bescherming van onze Antwerpse parel”, aldus provinciaal gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA).
De voorbije 50 jaar investeerde de provincie meer dan 52 miljoen euro in de kathedraal. Vanzelfsprekend was hierbij ook steeds aandacht voor investeringen in brandveiligheid. De kathedraal is uitgerust met “droge” sprinklers, een branddetectiesysteem en brandhaspels. Bovendien staat de vernieuwing van de branddetectie-installatie reeds gepland voor 2020. Het vervangen van de (verwarmende) halogeenverlichting door ledverlichting dat kadert in energiebesparende maatregelen, zal eveneens bijdragen tot een verhoogde brandveiligheid.