Grote Markt 16-17-18

Brussel

Opdrachtgever KBC bank
Periode 2006-2010
Status uitgevoerd
Omschrijving

DE TINNEPOT - DE HEUVEL - DE BORSE

De oostelijke gevelwand van de Grote Markt in Brussel wordt ingenomen door het zogeheten Huis van de Hertogen van Brabant. Het bestaat uit zeven huizen (nrs. 13 tot 19) die één geheel vormen naar het ontwerp in classiciserende barok van stadsarchitect Willem de Bruyn. De individuele huizen zijn telkens versierd met symbolen die de naam uitbeelden. De overkoepelende naam is ontleend aan de borstbeelden van de hertogen van Brabant die de gevels sieren. Sinds december 1998 staat de Grote Markt op de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO.

REVALORISATIE EN HERINRICHTING

In 2006 kreeg Steenmeijer Architecten de opdracht van KBC voor de revalorisatie en herinrichting van de gebouwen gelegen op de Brusselse Grote Markt. In nauw overleg met de bouwheer werd een volledig programma uitgewerkt dat bestond uit: een private banking kantoor, een auditorium met foyer, verschillende receptie-, lunch- en vergaderruimtes, alsook dienstruimtes met keukens,…

Een aantal historische salons werd gerestaureerd. Een groot aantal andere ontvangstruimtes werd volledig opnieuw ingericht. Grote aandacht werd besteed aan het realiseren van sfeervolle interieurs, het optimaliseren van de circulatie en het vergroten van het ruimtegevoel. Een grote uitdaging bestond in het volledig vernieuwen van de technische installaties (HVAC, sanitair, elektriciteit, liften) en in het integreren hiervan in de (beschermde) architectuur.

In samenwerking met

Gezien het multidisciplinaire karakter werd er samengewerkt met diverse studiebureaus (technieken, stabiliteit, verlichting, interieurarchitectuur). Steenmeijer Architecten stond hierbij in voor de volledige coördinatie van de diverse specialisaties.