Sint-Pieterskerk

Kortessem

Opdrachtgever Kerkfabriek Sint-Pieter Kortessem
Periode 2018
Status Het beheersplan is goedgekeurd.
Omschrijving

ROMAANSE BOUWKUNST IN LIMBURG

De romaanse kerk werd gebouwd in de periode 1026-1038. De daaropvolgende twee eeuwen werd ze verder richting het oosten en het westen uitgebouwd: in de tweede helft van de 12de eeuw met de bouw van een robuuste  vestingtoren tegen de westzijde van het schip en in 1270-1275 met de uitbreiding van de kerk met een vroeggotisch transept en koor.

In de 18de eeuw nam het interieur nieuwe vormen aan. De romaanse breuksteenbouw werd bezet met pleisterwerk en stucwerkversieringen. Het koor werd rijkelijk ingericht met een rococo hoogaltaar en een lambrisering in Lodewijk XVI-stijl. Het interieur werd opnieuw ingrijpend gewijzigd tijdens de restauratiecampagne van de jaren 1938-1939. Het sinds de 18de eeuw rijkelijk versierde en bepleisterde interieur werd gedecapeerd. De breukstenen van de romaanse kerk werden in het schip opnieuw blootgelegd.

BEHEERSPLAN

In opdracht van de kerkfabriek stelde Steenmeijer architecten een beheersplan op voor de Sint-Pieterskerk. Het beheersplan is een werkbaar instrument voor de kerkfabriek om het beheer en het onderhoud van de kerk te organiseren. Een overzicht van te nemen onderhouds- en herstelmaatregelen helpt de kerkfabriek bij het opmaken van haar meerjarenplannen.