Synagoge Romi Goldmuntz

Antwerpen

Opdrachtgever Israëlitische gemeente van Antwerpen Shomre Hadas & Stad Antwerpen
Periode september 2020 - mei 2021
Status Opgeleverd.
Omschrijving

Op de hoek van de Oostenstraat en de Van den Nestlei in Antwerpen kreeg tussen 1912 en 1929 een hulpsynagoge voor de Israëlitische gemeenschap vorm. Het ontwerp voor de synagoge werd getekend door architect Joseph De Lange (1893-1948). Het bouwproces verliep lang en ingewikkeld.

De synagoge geraakte zwaar beschadigd bij Duitse bombardementen op de stad in 1941 en 1944. Na de oorlog werd het gebouw verbouwd en heringericht naar een ontwerp van Isia Isgour (1913-1967). In 1954 heropende de  heropgebouwde synagoge haar deuren. Ze kreeg de naam ‘Romi Goldmuntz’, verwijzend naar de gulle schenker die de restauratie mogelijk maakte.

De synagoge Romi Goldmuntz kenmerkt zich vandaag als een L-vormig gebedshuis met gecementeerde trapgevels met een vierkante toren. Het gebouw telt twee bouwlagen met een grote en kleine synagoge, feestzalen en een  conciërgewoning.

Steenmeijer architecten ontwierp en coördineerde de restauratie van de glas-in-loodramen op beide verdiepingen van de grote synagoge: rondbogige ramen op het gelijkvloers en rechthoekige op de eerste verdieping, waar de vrouwengalerij zich bevindt.

De ramen werden eveneens voorzien van voorzetbeglazing om het glas-in-lood te beschermen tegen glasbreuk en insijpelend vocht en om de thermische en akoestische isolatie van het gebouw te verbeteren.